آزمایش قند خون

آزمایش قند خون چیست؟ آزمایشات مرتبط با قند خون، رایج‌ترین آزمایشاتی هستند که معمولا برای چکاپ درخواست می‌شوند. این تست برای تشخیص دیابت، قند دوران بارداری، یا بررسی روند درمان شما انجام شود.

شرایط آمادگی آزمایش

طریقه <b>عمال تغییرات ظاهری</b>

قند ناشتا:

برای آن که در آزمایش خون، قند شما به طور دقیقی اندازه‌گیری شود، باید شرایط زیر را رعایت کنید:

1. ساعت شام خود را طوری تنظیم کنید که حداقل هشت ساعت قبل از مراجعه به آزمایشگاه و انجام خون‌گیری، چیزی نخورید (حتی چای و قهوه). مثلا اگر می‌خواهید ساعت 7 صبح آزمایش بدهید، از ساعت 12 شب به بعد چیزی به جز آب نخورید.

2. استفاده از دخانیات در زمان ناشتایی ممکن است بر نتایج تأثیرگذار باشد.

3. ساعت شام خود را طوری تنظیم کنید که قبل از ساعت 10 صبح بتوانید آزمایش بدهید.

4. برای شام، سعی کنید یک غذای سبک بخورید.

5. اگر دیابت دارید و دارو مصرف می‌کنید، داروی خود را سر وقت استفاده کنید و به خاطر آزمایش آن را قطع نکنید.

6. در زمان ناشتایی از فعالیت بدنی زیاد پرهیز کنید.

- آزمایش قند خون تصادفی:

اگرپزشک برای شما آزمایش قند خون تصادفی درخواست کرده باشد، نیازی به ناشتایی ندارید و هرزمان می‌توانید آن را انجام دهید. این آزمایش را کسانی می‌دهند که بستری باشند یا قند خون‌شان احتمالا بالا رفته باشد.

- آزمایش قند خون دو ساعت بعد از غذا (2hpp):

برای آزمایش قند خون دو ساعته، شما باید شرایط ناشتایی را حداقل برای 8 ساعت رعایت کنید.

اگر باردار هستید، ممکن است نتوانید شرایط ناشتایی را رعایت کنید و این موضوع را به کارشناس ما اطلاع دهید.

اولین بار که آزمایش دادید، صبحانه خود را میل کنید. نباید مدت غذا خوردنتان بیشتر از 20 دقیقه طول بکشد.

اولین لقمه صبحانه را که خوردید ساعت را نگاه کنید و دو ساعت بعد از آن برای نمونه ی دوم در آزمایشگاه حاضر باشید. لطفاً هنگام مراجعه برای بار دوم، ساعت شروع صبحانه‌تان را به کارشناس ما اطلاع دهید. سعی کنید در زمان انتظار 2 ساعته خود، فعالیت بدنی نداشته باشید.

- آزمایش تحمل گلوکز خوراکی:

اگر برای شما این آزمایش درخواست شود، از شب قبل، حداقل هشت ساعت ناشتا باشید. پس از نمونه اول به شما محلول قندی داده میشود. شما باید این محلول را در مدت کوتاهی میل کنید. ما از شما به ترتیب، یک ساعت و دو ساعت بعد از مصرف محلول نمونه خون میگیریم تا میزان قند خون شما را در زمان‌های مختلف اندازه‌گیری کنیم. توجه داشته باشید که تا پایان انجام خونگیری در ساعت دوم نباید چیزی میل کنید.

اگر نتوانید تمام محلولی که به شما داده شده است را میل کنید، نتیجه آزمایش‌تان دقیق نخواهد بود.

- HbA1c یا هموگلوبین گلیکوزیله:

برخلاف آزمایشات دیگری که با قند خون شما ارتباط دارند، این آزمایش را بدون ناشتایی می‌توانید انجام دهید.

در تمام این آزمایش‌ها ما از رگ بازوی شما نمونه خون می‌گیریم. پس از انجام آزمایش و خون‌گیری کافی است آرنج خود را خم کنید و برای چند دقیقه محل ورود سوزن را با انگشت خود فشار دهید و از ماساژ آن ناحیه پرهیز کنید. انجام این آزمایشات هیچ‌گونه خطری برای هیچ گروه سنی ندارد.

چند نوع آزمایش قند داریم؟

1-قند ناشتا (FBS) که معمولا به آن «آزمایش قند» میگوییم:

این آزمایش، می‌تواند به تنهایی یا همراه با آزمایشات دیگر مرتبط با قند خون انجام شود. هدف ما از انجام تست قند ناشتا بررسی میزان قند خون شما در شرایطی است که بدن غذایی دریافت نکرده باشد و قند توسط انسولین جذبِ سلول‌های بدن‌تان شده باشد.

2- قند دوساعت بعد از غذا (2hpp)

این آزمایش را بیشتر برای بررسی دیابت بارداری درخواست می‌دهند اما اگر به هر دلیلی علایمی داشته باشید که مشکوک به دیابت باشید، یا قند ناشتای شما بالا بوده باشد، ممکن است پزشک در کنار قند ناشتا این آزمایش را هم برای شما درخواست دهد.

3- هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1C)

کسانی که دیابت دارند و دارو مصرف می‌کنند، باید در فواصل منظم قند خود را چک کنند تا از وضعیت کنترل قند و عملکرد داروی خود مطلع باشند. این آزمایش می‌تواند وضعیت قند خون شما را در 3ماه گذشته نشان دهد.

4- آزمایش تحمل گلوکز خوراکی (OGTT)

اگر پزشک شما بخواهد بررسی دقیقی از واکنش بدن نسبت به قند داشته باشد این آزمایش را درخواست می‌کند تا با استفاده محلولی که اندازه مشخصی قند دارد، در فاصله‌های زمانی معین بفهمیم بدن شما چه میزان از قند خون را توانسته‌است تجزیه و جذب کند و به سلول‌ها برساند. این آزمایش در بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 و 2، دیابت بارداری، و افراد در معرض خطر دیابت (پا پیش دیابتی) درخواست شود.