آزمایشات کبدی
اگر بیماری زمینهای خاصی دارید، یا داروی خاصی مصرف میکنید، یا به طو کلی برای بررسی وضعیت سلامتتان درخواست چکاپ کردهاید احتمالاً پزشک درخواست آزمایشات مرتبط با کبد (و صفرا) را میدهد. این آزمایشات شامل بررسی آنزیمهای ALT، AST، ALP، آلبومین، و بیلیروبین هستند. آزمایش GGT نیز در کنار آزمایشات گفتهشده، برای بررسی مجاری صفراوی درخواست میشود. نتایج آزمایشات کبدی با توجه ب سن و جنسیت افراد متفاوت است.
شرایط آمادگی آزمایش
آزمایشات کبدی مانند ALT، AST، ALP، آلبومین، و بیلیروبین نیاز به ناشتایی ندارند؛ اما اگر در کنار آنها درخواست سایر آزمایشات از جمله قند و چربی را هم دارید به شرایط ناشتایی آن تستها دقت کنید.
در صورتی که داروهای خاصی مانند قرص قند، داروی صرع و ... مصرف میکنید، آن را به مسئول نمونهگیر آزمایشگاه اطلاع دهید.
سعی کنید تا سه روز قبل از آزمایش، آمپول عضلانی تزریق نکنید.
مصرف الکل و سیگار علاوه بر به خطر انداختن سلامت بدن، نتایج آزمایشات را نیز تحت تأثیر قرار میدهد.
برای آزمایش GGT بهتر است حداقل 9 ساعت ناشتا باشید. اگر داروی ضدبارداری، ضد چربی، و ضد تشنج، یا داروهای هورمونی خاصی مصرف میکنید، به مسئول آزمایشگاه اطلاع دهید.
عوامل مختلفی بر ایجاد بیماریهای مرتبط با کبد تأثیر دارند. سابقه خانوادگی، تحرک کم، اضافه وزن، کلسترول بالا، مصرف داروهای خاصی که عوارض مسمومیت کبدی دارند، مصرف الکل و ابتلا به ویروسهای هپاتیت B و C و هپاتیتهای گوارشی از مهمترین عوامل خطر هستند.
این عوامل طیف وسیعی از آسیبها مانند زردی، التهاب کبد، کبد چرب، نارسایی کبد، مسمومیت کبدی، بیماری مجاری صفراوی و هپاتیت حاد و مزمن را میتوانند ایجاد کنند.